Art Konculica

ZA NAPREDAK U KARIJERI NIKADA NIJE KASNO – ANA KONCUL: ‘Ja sam cjeloživotni sanjar’

Ana Koncul je profesorica, umjetnica i poduzetnica koja stoji iza uspješnog brenda Art Konculica. O tome kako se mijenjao njezin karijerni put i čime se vodi kroz život otkrila je u intervjuu za čitatelje Sense

Ana Koncul je u intervjuu za čitatelje Sense otkrila kako je započela njezina poduzetnička priča. Odmak od nastavničke karijere pratio je razvoj novoga brenda Art Konculica koji nudi liniju dekorativnih proizvoda za uređenje prostora različite namjene, a što je u poduzetništvu najviše veseli i kako se nosi sa stresnim periodima donosimo u nastavku.

1. Između svega ostaloga, Vi ste profesorica, umjetnica i poduzetnica. No, kako biste sami sebe najbolje opisali? Što vas najviše čini osobom kakva upravo jeste?
Upravo tako kako ste definirali: profesorica, umjetnica i poduzetnica – drugim riječima: ja sam cjeloživotni sanjar koji čvrsto stoji na zemlji tražeći neku drugu obalu vlastitog mora. Ja sam kreativac i kao takva ne mogu i ne želim se otrgnuti od promatranja i propitivanja vlastitih spoznaja o viđenom. Sve što nas okružuje oblici su određenog trenutka u nekom koloritu utjecaja svjetlosti; naš rukopis su crte koje bilježe trenutak misli – mene kao i bilo koje živo biće okružuju likovni elementi (crte, boje, plohe i oblici), a na pojedincu je da ih primijeni i doživi na vlastiti način.

U bilo kojem daljnjem izlaganju, odgovor na pitanja: ‘Što Vas čini osobom kakva upravo jeste?’ je kreativnost i postojanost prema sebi i okolini koja je dio mog življenja.

2. U jednome ste trenutku odlučili završiti svoju nastavničku karijeru i nastao je projekt Art Konculica koji spaja umjetnost i poduzetništvo. Možete li nam reći više o samome brendu – što je zapravo Art Konculica i kako se rodila ideja o nastanku?
Da, u jednom sam se trenutku odlučila udaljiti od direktnog predavanja i uloge profesorice likovne kulture te sam pokrenula projekt Art Konculica ili liniju vlastitih dekorativnih proizvoda za uređenje prostora različite namjene. Art Konculica su slike, keramičke pločice i lampe – to je segment koji će se u bliskoj budućnosti prenijeti i na druge uporabne predmete i to je primjena apstraktnog u svrhu estetike, dekorativnosti i funkcije.

Art Konculica se počela ostvarivati u vrijeme pandemije koje je predstavljalo zaustavljen trenutak i puno iščekivanja – u vrijeme koje je idealno da se oplemenim vlastitom energijom stvaranja što nije jednostavan korak u kolotečini godina, srednjoj životnoj dobi i ozbiljnoj zdravstvenoj dijagnozi (MS).

3. Art Konculica unosi umjetnost u naš svakodnevni život – je li to put koji biste preporučili svojim kolegama s Akademije?
Svrha Art Konculice je estetika koja promatrača uvlači i potiče na pitanje – individualni doživljaj pojedinca – vizualni i taktilni, budući da su svi proizvodi spoj oblika i boje.

Teško je reći je li moj put onaj koji bih preporučila kolegama s Akademije. Nije, jer je kreativnost slobodan put koji se traži. U protivnom smo izvođači prema zadanom predlošku – majstori zanata, umijeća bez emocija koje se moraju osjetiti u bilo čemu što radite.

4. Kako izgleda vaš prosječni radni dan?
Moj prosječni radni dan je izmjenična struja – rad, rad, promišljanje, promišljanje i stalno traženje trenutnog doživljaja koji sam sebi nametnula ili mi je naručitelj zadao. Radni dan ovisi o vlastitoj snazi, o roku izvedbe, o inspiraciji i o fazama proizvoda koje su fizički zahtjevne.

5. Kada ste započeli poduzetničku avanturu, jeste li se i s kakvim preprekama susreli? Kada nastupe stresni periodi, na čiju pomoć uvijek možete računati?
Poduzetnička avantura je započela, kao i svaka avantura – u trenutku, prije tri godine. Budući da moje poduzetništvo traje i nije ples od jednog ljeta, rekla bih da sam u ozbiljnim vodama poduzetništva.

Prepreke su sastavni dio – poluinformacije sustava, loša kvaliteta materijala, neodgovorni pojedinci… Stresne situacije rješavam odmorom i podrškom bližnjih.

6. Što vas najviše ispunjava u poduzetništvu, a što vam najteže pada?
U poduzetništvu me najviše ispunjava ostvarenje vlastitih ideja, zadovoljstvo klijenata i stalno natjecanje sa samom sobom, a najteže mi pada pomodnost, stavljanje u nametnute standarde lijepog i ovisnost o mišljenju drugoga – kao društvo smo sve više okrenuti oponašanju tuđih stilova umjesto da pokušamo sami ili zatražimo izradu prema vlastitoj želji.

7. Budući da se dugo bavite umjetnošću i ona je na neki način utkana u svaku poru vašega života, što vas u vezi nje najviše ispunjava? Postoji li za vas najdraži proizvod koji nudi Art Konculica?
Umjetnost je dio mog života sve od skiciranja u djetinjstvu do istraživanja različitih vrsta i medija izražavanja do prenošenja znanja kroz rad s djecom i mladima. Umjetnost je djelatnost duše koja vlastiti duh širi i usmjerava od sebe prema okolini. Uz dugogodišnje predavanje i brojne likovne radionice, nakon Likovne akademije sam godinama slikala moderne slike ptica i izrađivala skulpture od papira i poliestera od kojih su se skulpture rukometaša i veslača mogle vidjeti na području RŠC Jarun.

Proizvodi Art Konculica su izrađeni u jednom primjerku i kao takvi su poput djece pa je teško izdvojiti koji mi je najdraži. Moje slike su pretežno apstraktne i predstavljaju spoj ljubavi prema oblikovanju i slikanju – to su asocijativni motivi izražajne strukture na drvenim pločama. Izdvojila bih slike Korida, Antarktik, Leptir, Sonata – četiri potpuno različite slike, a jednako snažne u prostoru. Najdraži mi je pristup realizaciji – individualni, osobni, primjena ručnog oslikavanja na keramičkim pločicama u svrhu formiranja cjeline za zidne i podne površine te recikliranje drvenih ploča u pretvaranju u drugu namjenu kroz izradu rasvjete.

8. Zašto je važno da volimo i živimo posao kojim se bavimo?
Odgovor na Vaše pitanje je ljubav jer kao što je toliko puta negdje izrečeno i zapisano: ljubav je pokretač – pokretač energije, misli, osjeta i snage, a onda su sve prepreke lakše.

 

Izvor: https://sensa.story.hr/Duhovnost-i-emocije/Osobni-razvoj/a26450/Intervju-s-Anom-Koncul-vlasnicom-brenda-Art-Konculica.html

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)